2007. november 19., hétfő

Gerillakertészet

A gerillakertészek mozgalma a hetvenes években indult útjára Amerikából. Az ötlet maga végtelenül egyszerű, szerintem nálunk is működött még néhány évtizede, a ház előtt, járda mellé virágot ültető nénikék formájában. A város számtalan olyan területet kínál, amit zöldfelületté, virágos- vagy akár zöldségtermő kertté lehet alakítani. Lehet ez évtizedek óta üresen álló telek - erre példa a new yorki Clinton Community Garden, de akár utak mellett vagy között üresen hagyott felületek is alkalmasak növények ültetésére.
Mi ebben a "gerilla" kérdezheti valaki. Mielőtt rosszra gondolnátok, tisztázzuk, hogy nem illegális pszichotróp növények termesztéséről van szó :) De valaki másnak a magánterületére (vicces módon akkor is, ha az az államé vagy az önkormányzaté, tehát végül is a miénk) általában nem legális növényeket ültetni (legalábbis más országokban, érdekes lenne utánanézni a magyar törvényeknek). A rendőrség mellett a gerillakertészeknek gyakran a bizalmatlan lakosokkal is meg kell küzdeniük. Igaz, az sem ritka, hogy éppen a helyi lakosoktól kapnak támogatást.
Az alábbi linkek három gerillakertészettel foglalkozó oldalra mutatnak, az egyik
Angliában, a másik az USÁ-ban, a harmadik pedig Németországban működő csoportok oldala (utóbbi természetesen németül)
És hogy mi a haszna a gerillakertészkedésnek: környezetbarátabb és szebb városi terek, fűszer- és ehető növények termesztése, és nem utolsósorban közösségépítés.
Engem meggyőztek. És úgy tűnik, Magyarországon is vannak követőik, bár a médiajelenlétük egyelőre nem valami erős: egy
blogbejegyzés, egy induló közösségi oldal, ahol már az eddigi akcióikról is vannak képek; de egy árvácska cikkel már a mainstream-közeli médiába is sikerült beszivárognia a jelenségnek.
Leendő gerillakertészek, készüljetek a tavaszra!

Nincsenek megjegyzések: